7 bijzondere herfstgroenten in de maaltijdbox

Summary:

De herfst is nu officieel begonnen. Dat betekend dat de dagen korter en kouder worden, maar ook dat er een nieuw groenteseizoen aankomt. Lees hier over 7 herfstgroenten die je kan vinden in de maaltijdboxen!

De herfst is nu officieel begonnen. Dit betekend weer kortere en koudere dagen en een goed excuus om heerlijk op de bank te kruipen met een kopje thee en een boek. Tot je je bedenkt: Oh ja ik moet nog eten halen voor vanavond, maar wat wil ik eten? Uhm ja, goeie vraag. Uch en ik heb ook helemaal geen zin om dit lekker warme plek je in te wisselen voor de kou buiten.

Ja, het leven is niet altijd even makkelijk. Maar gelukkig kunnen we het wel een stukje makkelijker maken voor ons zelf, want eerlijk dat verdienen we ook. Het kan helpen om een keer in de week uit te stippelen wat je de komende week gaat eten. Op deze manier vermijd je dat ‘’Uch-moment’’ aan het einde van de middag. 

In deze blog worden er 7 bekende en minder bekende herfstgroente besproken. Misschien wil je eens wat anders proberen met de bekende pompoen, dan pompoensoep. Of wil je die bijzondere maar oh zo lekkere schorseneren een keer de kans geven zich te bewijzen, maar heb je geen idee wat je ermee moet doen. Maaltijdboxen kunnen je helpen met een passend recept, ingrediënten en bereiding zo bij jou voor de deur.

Producten die u in de herfst in maaltijdboxen kunt verwachten zijn;

1. Aardpeer

Een andere naam voor aardpeer is knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok. De knol heeft een dunne schil en schillen is dan ook niet nodig. De aardpeer kan rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als salade. Je kunt hem ook koken of kort bakken net als aardappelen. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok.

2. Koolraap

Koolraap stond vroeger bekend als armeluis voedsel, maar tegenwoordig staat het vooral bekend als vergeten groente.

Koolraap kun je zowel rauw als gekookt eten. Rauw heeft de smaak iets aarde-achtigs; het heeft wel wat weg van die van wortel, maar dan zonder zoetige noten. Het is fris, sappig knapperig en net een tikje pittig of eigenlijk bitter.

Gekookt is het een ander verhaal. Dan is koolraap echt vrij zoetig, rijk van smaak, wellicht nog het beste te vergelijken met een zoete aardappel maar zonder de zetmeelrijke textuur; meer gewoon heel mooi zacht.

3. Pompoen

Pompoenen zijn heel oude gewassen en vormen samen met kalebassen en komkommers een familie. Sommige zijn eetbaar, maar de kalebassen zijn alleen geschikt voor decoratie.

Er is een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de zaden, de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. De pompoen neemt makkelijk smaken op, daarom zijn maaltijdboxen groot fan van deze groente om in hun maaltijden te verwerken.

4. Rammenas

Rammenas is een knolsoort en familie van de radijs. Het grootste verschil is dat radijs boven de grond groeit en rammenas onder de grond.

Qua smaak is rammenas goed vergelijkbaar met radijs. Hoewel ze wat milder van smaak zijn, is het meest opvallende toch wel de lichte, iets bittere pittigheid, die wordt veroorzaakt door mosterdolie in de schil. Net als radijs hebben ze een aangename, frisse knapperigheid.

5. Schorseneren

Schorseneren werden in de Tweede Wereldoorlog ook wel armeluisasperges genoemd. Je moet even door de zwarte schil heen, maar daaronder hebben ze een licht bittere, nootachtige smaak en mals, sappig vruchtvlees.

6. Selderij

Er zijn verschillende soorten selderij zeer geschikt voor consumptie. Snijselderij, bleekselderij en knolselderij. Bleekselderij is wordt vaak gebruikt in sapjes, omdat het hoge gehaltes van provitamine A bevat. Dit is een stof die ons lichaam zelf kan omzetten in vitamine A, wat goed is voor de huid, voor je haar, voor je gezichtsvermogen, voor je weerstand, voor gezonde botten en voor een gezonde groei van het lichaam.

Selderij lijkt op peterselie, maar heeft een veel sterkere, krachtige smaak. Daarom kun je selderij makkelijk de hoofdrol laten spelen in een gerecht zoals een salade, stamppot of wok gerecht.

7. Venkel

Venkel of knolvenkel is een heerlijke, frisse groente met een lichte smaak van anijs en komt uit de schermbloemenfamilie. Het is erg gezond, maar staat vooral bekend om de goede werking bij maagklachten. Van het loof kun je een heerlijke garnering maken bij salades en venkelzaad wordt geroosterd en als smaakmaker bij bepaalde gerechten gebruikt, of gebruikt om thee van te trekken.

Venkel is erg makkelijk te bereiden. Je kunt deze groente koken, (roer)bakken, stomen, stoven, in de oven bereiden, er soep van trekken of zelfs rauw in salades verwerken. De lichte anijssmaak doet je gelijk aan de herfst denken en daarom is ook deze groente een mooie basis in een maaltijdbox.